thoulne Perinteestä voimaa

Valtapolitiikka ja länsimaiden sudenkuopat

Kylmän harkitseva johtaja

Ajatellaan vaikkapa Ukraina-kysymystä ja kansainvälisiä pakotteita ja vastapakotteita. Sotaa Putin viimeksi haluaisi, koska hän saa tarvittavat varat Venäjän mahtavista luonnonvaroista muutenkin sotateollisuuden tarpeisiin.

Putin pitää naruja käsissään ja hänellä on valtuudet painaa nappia ja aloittaa ydinsota. Hän ei kuitenkaan halua tehdä sitä, monestakaan syystä. Ydintaisteluun varustettavien keskimatkan risteilyohjusten kehitystyö, jota Venäjällä tehdään, on vastatoimi Yhdysvaltojen Euroopan suojaksi sijoittamien keskimatkan ohjuksien vuoksi, jotka on tarkoitettu Lähi-Idästä tulevaa uhkaa vastaan eivätkä ole millään tavoin uhka Venäjälle, joka reagoi kuten katsoisi niiden uhkaavan itseään.

Risteilyohjusten kehittäminen on vastoin kansainvälistä sopimusta, jossa Venäjä on mukana.

Putin ei mielestäni vaikuta raivon vallassa olevalta johtajalta, vaan kylmän harkitsevalta, neuvonantajiaan ja FSB:n tiedustelutietoja tarkkaan seuraavalta strategilta. Nuo tahot antavat vinkkejä, mikä kannattaa tehdä kulloinkin seuraavana siirtona.

Exxon Mobil ja arktinen öljy-yhteistyö

On hivenen koomista, että Exxon tekee venäläisen öljy-yhtiön kanssa yhteistyötä arktisella merialueella, kaiken tämän pakotehössötyksen keskellä. Exxon Mobil Wikipediassa: http://fi.wikipedia.org/wiki/Exxon_Mobil

Exxon Valdez

Exxon Valdez -tankkialuksen vuonna 1989 tapahtuneen karilleajon arktisella Alaskan rannikkoalueella aiheuttama mieletön ympäristökatastrofi osoittaa, että suuryritykset tekevät mitä ne tahtovat - myös valtioiden kanssa, jotka ovat pakotteiden vuoksi muuten mustalla listalla. Exxon ja Yhdysvallat tavoittelevat yhdessä Venäjän kanssa niitä valtavia öljyvaroja, joiden käyttöön ottaminen tekisi kummankin suurvallan riippumattomaksi Lähi-Idän öljystä. Kansainvälinen suurvaltojen keskinen valtapolitiikka myötäilee tätä pyrkimystä ja Putin on ilmaissut mielihyvänsä yhteistyöstä.

Ristiriitaiset intressit

Pakka on sekaisin ja pienempien yhtiöiden ja yksittäisten henkilöiden lisääminen pakotelistalle kummallakin puolella ovat pientä näytöspeliä sillä välin kun todella merkittävät ratkaisut tehdään sulassa sovussa Kremlin ja Washingtonin välillä. Ukraina on pienenpieni sivujuonne tässä suurten panosten pelissä - kulissioperaatio, jolla haluttiin varmistaa Mustanmeren öljyvarojen turvaaminen, mutta joka repeytyi hallitsemattomaksi separatistien itsenäisyyspyrkimysten vuoksi.

Putinin on näön vuoksi oltava separatististen venäjämielisten puolustaja, mutta samanaikaisesti pelattava niin, että nämä eivät pilaa koko juttua eli hillittävä kuohua ja itsenäistymispyrkimyksiä. Itsenäinen "Donetskin kansantasavalta" on viimeinen, mitä Putin haluaa. Jos tällaisia itsenäisiksi julistautuvia saarekkeita tuetaan, Venäjä saa sanoa hyvästit omallekin kansalliselle, horjuvalle yhtenäisyydelleen.

Tehokkaimmaksi yksittäiseksi työvälineeksi vallan lujittamiseksi Kremlillä ovat osoittautuneet länsimaiden Venäjää vastaan suunnatut pakotteet ja vastaaminen niihin eli Venäjän vastapakotteet. Länsimaiden pakotteet pelaavat Putinin pussiin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat