E-kirjat ja paperikirjat

Harvinaiset maametallit ovat näyttöjen materiaalia

Kaikki litteät näytöt, joita on televisioissa, tableteissa, matkapuhelimissa, sähkökirjojen lukulaitteissa ja monissa muissa kannettavissa laitteissa ja teknologian tuotteissa, autot mukaan lukien, joissa on litteä näyttöruutu, tarvitsevat raaka-aineekseen harvinaisia maametalleja, joiden suurin tuottajamaa on Kiina.

Kirjojen kierrätys on kirjastojen ja antikvariaattien toimiala, joka säästää raaka-aineita

Kaikki perinteiset kirjat ja printtimedia tarvitsevat valmistusaineekseen paperia, jonka raaka-aine on suurimmaksi osaksi puusta saatu puukuitu. Kierrätyspaperia käytetään, mutta uusiopaperin käyttö on vieläkin melko marginaalista verrattuna uuden paperin käyttöön. Yritykset kehottavat välttämään turhaa paperin käyttöä neuvomalla työntekijöitään ja asiakkaitaan ottamaan tulosteet vain dokumenteista, joista tarvitaan välttämättä paperinen kappale.

Harvinaisia maametalleja tarvitsevien litteiden näyttöjen tuotanto kasvaa nopeasti. Litteät näytöt ovat tarpeen mm. e-kirjojen lukemiseen tarkoitetuissa lukulaitteissa.

Myös lukuisat muut teknologian haarat ovat riippuvaisia harvinaisista maametalleista. Fyysikon ja tiedetoimittajan Jarmo Walleniuksen artikkelissa Kemia-lehdessä 1/2012 Harvinaiset maametallit pyörittävät maailmaa, yksilöidään havainnollisesti mitä alkuaineita missäkin teollisuuden tuotteessa tarvitaan.
 

Kirjojen häviämätön kulttuuriperintö ja sen uusintamisen kanavista

Kirjat ovat häviämätöntä kulttuuriperintöä, jota ei siinä muodossa kuin joskus julkaistut, loppuunmyydyt teokset sisältävät, saa enää muuten kuin lukemalla kirjan. Antikvariaatit ja kirjastot kierrättävät kirjoja. Sama kirja kulkee useiden käsien kautta ja jokaisen kirjan sisältö siirtyy yhä uusien lukijoiden kulttuuriseksi pääomaksi. Antikvariaateista saa kirjoja, joita ei ole digitaalisessa muodossa saatavana. Kirjastot kierrättävät kirjoja lainaamalla samoja kirjoja kymmenille tai ehkä sadoille lukijoille ennen paperisen kirjan väistämätöntä loppuun kulumista.

Antikvariaateista voi saada korvaavan teoksen myös kirjastolainaukseen, kun monimutkainen byrokratia sallii täydennysostot. Klassikoiden ja suosikkiteosten jotkin painokset pääsevät näin jälleen uusien lainaajien ja sukupolvien ulottuville.

Digitoimalla kirjojen sisällöt kulttuuriperintö tallennetaan entistä laajemman käyttäjäkunnan ulottuville ja samalla se säilötään formaattiin, joka tekee mahdolliseksi jatkaa sisältöjen käytettävyysaikaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu