thoulne Perinteestä voimaa

Uniapnea on hengenvaarallinen sairaus

Yleinen stereotypia on, että kuorsaus ja yölliset hengityskatkokset ovat ylipainon seurausta ja jos laihduttaa, niin pääsee ongelmasta. Asia ei ole läheskään kaikissa tapauksissa niin. Obstruktiivinen uniapnea johtuu kurkunpään ja ylähengitysteiden ahtautumisesta nukkuessa. Tälle on sekä rakenteellisia syitä että puhtaasti nukkuma-asentoon, pään asentoon liittyviä syitä.

Rakenteelliset syyt voivat johtua vammautumisesta, joka on niin lievää, että ei ilmene muulla tavoin. Pään asentoa nukkuessa voi yrittää korjata kokeilemalla erilaisia tynnyn korkeuksia. On myös muita kaulan lihaksistoon ja nenän ja kurkunpään rakenteeseen ja jännitystilaan liittyviä syitä. Puhetyöläisen ja laulajan samoin kuin viulistin tai puhallinsoittajan kaulan ja kurkunpään seudun lihaksisto voi jännittyä pysyvästi, jos ei ole löytänyt itselleen sopivaa parasta laulu- ja soittotekniikkaa.

Lisää uniapneasta Hengitysliiton sivuilta  http://www.hengitysliitto.fi/fi/hengityssairaudet/uniapnea

Uniapnea aiheuttaa aina päiväväsymystä. Ei ole tehty tutkimuksia, kuinka moni auton rattiin nukahtaminen on seurausta diagnosoimattomasta uniapneasta, mutta todennäköisesti sen aiheuttama nukahtaminen tai tarkkaavaisuuden lyhytaikaisen herpaantumisen prosenttiosuus tieltä suistumisen tai vakavan liikenneonnettomuuden aiheuttajana on yllättävän suuri, jos asiaa voitaisiin tutkia.

Hoitamaton uniapnea johtaa jatkuessaan vaikeaan sydämen vajaatoimintaan ja lopulta kuolemaan, sillä sydänlihas ylikuormittuu hapenpuutteen seurauksena, joka johtuu yöllisistä hengityskatkoksista.

Yölliset hengityskatkokset synnyttävät päiväväsymystä katkaistessaan REM-unen toistuvasti, joka on syvän unen tila. REM-unen aikana elimistö palautuu päivän rasituksista ja jos se on häiriintymätöntä, seuraavana päivänä on virkeä eikä ole nukahtamisen riskiä kesken tärkeiden tarkkaavaisuutta vaativien toimintojen, kuten autolla ajo, opinnot, eduskunnan täysistunnot ja valiokuntien istunnot ja muut päätöksentekoon keskeisesti vaikuttavat kokoukset yrityksissä, organisaatioissa ja julkishallinnossa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Eero Mattila

Tärkeä aihe, nukahtelua ei välttämättä itse edes osaa pitää vaarallisena. Kun alkaa tarkemmin miettiä, huomaa myös muistikatkoja ja älyää, että väsymystä onkin jatkunut jo vuosia...väsymys ei välttämättä johdukaan ainoastaan raskaasta työstä.
- Sitä vaan ryhtyy välttelemään pitkiä ajomatkoja, kokouksia ja tilaisuuksia mistä ei pääse siltä tuntuessa livahtamaan pois - nukkumaan.
- Itse havahduin tähän ongelmaan, kun ymmärsin ettei äkillisesti iskevä väsymys, joka käytännössä nukuttaa sinut pystyyn ole normaalia. Tarkempaa tutkimusta ei ole ole vielä tehty.

Jari Rauhala

Olen tutustunut aiheeseen hieman enemmän ja yksi syy uniapnealle (ja sydänlihaksen hapenpuutteelle) on kehon liian matala hiilidioksiditaso.

Lyhyesti: Kun hengitysilma menee keuhkoihin ja siellä keuhkorakkuloiden kautta verenkiertoon (hemoglobiini) niin irrotakseen soluissa, kudoksissa ja elimissä (mm. sydän) siellä tarvitsee olla riittävästi hiilidioksidia.

Nyt kroonisen (yleisesti huomaamattoman) ylihengityksen vuoksi hiilidioksiditasot laskevat. Se ei enää ole optimaalinen 6% hapen määrästä, vaan vähäisempi. Yksilöstä riippuu minkälaisia vaivoja aina astmasta lähtien siitä seuraa?

Laihdutus on yksi nopeimpia keinoja lisätä hiilidoksiditasoja. Muita ovat opettelu 24 / 7 nenähengitykseen plus hengityksen rajoitusharjoitukset. Jälkimmäiset vaativat jonkun verran poikkeuksellista motivaatiota ja niin taitaa vaatia edellinenkin.

Länsimainen lääketiede tunnistaa tämän astman hoidossa. Brittein saarilla, Uudessa Seelannissa, Australiassa ja Venäjällä. Mutta muuten se tunnistaa paremmin lääkehoitoja. Ei sitä mikä voi parantaa syyn.

Lisätietoja mm. www.normalbreathing.com

Käyttäjän ToivoRissanen kuva
Toivo Tapio Rissanen

"kuorsaus ja yölliset hengityskatkokset"

Tämäpä onkin tuttua! Alkoi minulla seitsemän päivää sitten lääkkeen vaihdoksen jälkeen. Joskus herään tukehtumisen tunteeseen, kuin kieli olisi kurkussa.

"On myös muita kaulan lihaksistoon ja nenän ja kurkunpään rakenteeseen ja jännitystilaan liittyviä syitä."

Psyykelääkkeet? Käytän niitä. Neuroleptit ja masennuslääkkeet.

Terho Nikulainen

"Laihdutus on yksi nopeimpia keinoja lisätä hiilidoksiditasoja. Muita ovat opettelu 24 / 7 nenähengitykseen plus hengityksen rajoitusharjoitukset."

Näin ollen ns. hyperventilaatio alentaa hiilidioksiditasoa, mistä taipumus hyperventiloimiseen sitten kenelläkin johtuu. Uniapnean hoitolaite puolestaan edellyttää nenän kautta hengittämistä toimiakseen. Näin laitteen teho on kaksinkertainen vaikutus hengittämiseen: 1) sen käyttäjän on hengitettävä nenän kautta "kuonokopan" tai sierainmaskin lävitse, 2) hengittäessään lievästi ylipaineistettua ilmaa, uloshengitys nenän kautta lisää sisäänhengitettäessä hiilidioksiditasoa vähän samaan tapaan kuin "ruskea paperipussi -menetelmä" eli pussiin hengittäminen, koska sisäänhengittäessä saa keuhkoihinsa osittain jo uloshengittämäänsä, hiilidioksidipitoisempaa ilmaa.

Laite, CPAP, on käytännössä osoittanut toimivuutensa ja tehonsa lukemattomilla uniapneasta kärsivillä henkilöillä. Sitä vain ei ole tiettävästi kovin helppoa saada, sillä terveyskeskuslääkäreillä ei yleisesti ottaen ole taitoa tunnistaa uniapneaa. Esimerkiksi Hengitysliitto Heli ry:n alajaoston Uniapneaklubin jäsenistöstä ei juuri kukaan ole saanut uniapneadiagnoosiansa terveyskeskuslääkäreiltä, vaan erikoissairaanhoidosta tai yksityissektorilta, mikä on hyvin valitettavaa.

Uniapneaklubin toiminnanjohtaja on osana organisaatiota, joka järjestää säännöllisiä uniapneasta tiedottavia ja uniapnean tunnistamista opettavia tietoiskuja julkisen terveydenhuollon henkilöstölle sekä vuosittaisen uniapneapäivän, jossa laitevalmistaja ja asiantuntijalääkärit luennoivat uniapneasta.

Ei tarvitse siis menettää toivoaan, jos tietää sairastavansa uniapneaa, mutta ei saa siihen apua terveyskeskuslääkäriltä. Lähes kuka tahansa yksityislääkäri, varsinkin kurkku-, nenä- ja korvatautien erikoslääkäri yksityissektorilla tunnistaa sairauden helposti.
Yksityislääkärin palvelut vain ikävä kyllä maksavat rahaa. Voi vain toivoa, että vastaanotolle menijällä on henkivakuutuksessaan lääkärikäynnin kustannukset korvaava ominaisuus. Yksityislääkärit lähettävät unitutkimukseen julkispuolelle, joten siitä eteenpäin maksaa vain poliklinikkakäynnin maksun, joka on suhteellisen pieni.

Uniapnea on monessa tapauksessa helppo tunnistaa itsessään. Kuten eräs kommentoija toteaa, "joskus herään tukehtumisen tunteeseen". Hengityksen katkeamiseen tosiaan voi herätä helposti ja silloin moni kertoo, että on tukehtumisen tunne. Jos ei heräile hengityskatkoksiin, vaan uni on erittäin sikeän tuntuista ja epäilee kuitenkin sairastavansa uniapneaa, on syytä käydä erikoislääkärin vastaanotolla, joka osaa tunnistaa sairauden oireiden kuvailusta.

Toimituksen poiminnat