thoulne Perinteestä voimaa

Sipilän pakkotoimilla oli alunperin väärä osoite

  • Yksityiset vuokranantajat joutuvat noudattamaan uudisrakennusten hintatasoa kattaakseen kustannukset.
    Yksityiset vuokranantajat joutuvat noudattamaan uudisrakennusten hintatasoa kattaakseen kustannukset.

On järkyttävää, miten pääministeri Sipilän yritysjohtajamainen ote sivuuttaa täysin tosiasiat Suomessa: jos pienipalkkaismimmilta viedään lomarahat tai leikataan sunnuntaikorvauksista, yritykset kärsivät, koska ostovoima laskee radikaalisti tässä maailman kalleimpien asumiskustannusten maassa, jossa vuokranantajat ja rakennuttajat sanelevat järkyttävän korkeat vuokrat ja asuntojen hinnat.

 

Palkan pieneneminen laskee myös verotuloja radikaalisti. Ei siten valtiontaloutta voida korjata - ilman veroremonttia, jossa verotusta kiristetään ja progressiota lisätään, jotta suurituloisimpien verotuksen muita suuremmalla kiristämisellä korvataan pienituloisten ostovoiman heikentämisen aiheuttamat yrityskonkurssit ja veronmaksun väheneminen sekä kulutuksen pienenemisen vuoksi (alv) että välittömien palkkaverojen vähenemisen vuoksi, joka lomarahojen leikkauksella tai sunnuntaikorvausten pienentämisellä pienentää suomalaisten valtaosan tuottamaa verokertymää. Suomalaisten palkansaajien ylivoimaisesti suurin osa on niitä, joiden palkka pienenee radikaalisti esitettyjen leikkausten vuoksi, joten esityksissä ei ollut mitään mieltä. Ne toimisivat toteutuessaan vastoin ilmoitettua tavoitetta, yritysten kustannusten pienentämisen seurauksena syntyvää pääomaa kasvattaakseen. Mutta ostovoiman heikentyessä 60 - 80 prosentilta suomalaisista, Stockmann joudutaan myymään kokonaan ja pienyrittäjät ja pienet yksinyrittäjät joutuvat lopettamaan toimintansa, koska niiden tuotteita ja palveluja ostetaan ehkä 50 % vähemmän kuin ennen mahdollisia kaavailtuja leikkauksia.

 

On olemassa parempi tie: asuntorakennuttajia rangaistaan, jos ne rakentavat vain asuntoja, joiden myyntihinta ja vuokra ovat kalliimmat kuin vastaavien asuntojen muualla Pohjois-Euroopassa ja Keski-Euroopassa. TÄTÄ pitää pakkotoimin säädellä, ei palkansaajien palkkoja, jotka eivät nykyiselläänkään riitä asumiskuluihin, vaan tavalliset keski- ja matalatuloiset perheet joutuvat hakemaan asumistukea.

 

Pääministeri Sipilä on pelannut itsensä umpikujaan, koska hänen esittämänsä toimet johtavat täysin päinvastaiseen tulokseen kuin hän on ilmaissut hallituksensa pyrkivän.

 

Lomaraha EI ole "jäänne vuodelta 1971, jolloin säädettiin lomaltapaluuraha työvoiman Ruotsiin muuton estämiseksi". Se siirrettiin palkoista. Se on siis osa palkkaa, jota ilman kansan valtaosa ei pääse lomillensa eikä pysty ostamaan uutta pesukonetta kun vanha hajoaa. Suomen palkkataso on reaalisesti kehittyneiden länsimaiden alinta tasoa - mikä johtuu juuri asumiskustannusten huippukalleudesta esim. Saksaan Iso-Britanniaan ja Ruotsiin verrattuna. Syy tähän on rakennuttajien ylihinnoitelluissa asunnoissa. Yksityiset vuokranantajat noudattelevat uusien asuntojen ylikallista vuokrahinnoittelua kattaakseen omat kustannuksensa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Terho Nikulainen

HS: "kaksio Töölössä on yhtä kallis kuin asunto Manhattanilla" http://yle.fi/uutiset/hs_kaksio_toolossa_yhta_kall...

Toimituksen poiminnat