thoulne Perinteestä voimaa

Talvi Suomessa, lunta puissa, sähköt poissa

  • Kiskoillakaan ei ole enää aina kesäkeli ja lumen taivuttamat puut katkaisevat liikennöinnin joillakin rataosuuksilla juuri nyt.
    Kiskoillakaan ei ole enää aina kesäkeli ja lumen taivuttamat puut katkaisevat liikennöinnin joillakin rataosuuksilla juuri nyt.

Talvi tuli. Ensimmäisen kerran tänä vuonna,  Etelä- ja Keski-Suomeen. On aika uskomatonta, että vielä aamun uutistiedoissa klo 8:03 mainittiin 55000 (viidenkymmenenviiden tuhannen) talouden olevan ilman sähköä Pirkanmaalla, keskisessä Suomessa ja Savossa. Koko Juupajoen kunta on ollut sähköttä lauantaiaamusta lähtien. Vanhainkodin asukkaat joudutaan ehkä evakuoimaan, kun kiinteistö jäähtyy ja sähkön puutteessa ei ruokakaan valmistu.

Autoilijoille talvi ei tänä vuonna tullut yhtä suurena yllätyksenä kuin aikaisempina vuosina. Vaikuttaneeko tässä se, että liukkaat ja lumiset/jäiset kelit ovat tässä kuussa muutenkin odotettuja ja normaaleja? Poikkeuksena jotkut ammattiautoilijat? Pirkanmaalaisessa kaupungissa yksi linja-auton kuljettaja yritti pysäyttää ajokin pysäkille, mutta liukuikin vastakkaiselle puolelle tietä ojaan ja katkaisi mennessään puita. Taisi siinä yksi henkilöautokin sisällä olevine ihmisineen kärsiä.

Tulee mieleen tapaus omasta kokemuksestani vuosia sitten pääkaupunkiseudulla. Olin liikkeellä henkilöautolla ja yhtäkkiä vastaan tullut bussi ajoi nokan edestä mutkan suoraksi ja päätyi omalle puolelleni ojaan. Keli oli liukas ja siirtoajoa suorittanut bussinkuljettaja ei ollut tajunnut, miten liukas. Kokemus ja varautuminen kelin mukaan ehkäisevät turhat onnettomuudet, joka omassa tilanteessani oli muutaman metrin päässä. Olisin ehkä ehtinyt väistää, mutta hyvin epätodennäköisesti, jos olisin ollut muutaman metrin lähempänä bussin "ajolinjaa" ojaan. Oma nopeus oli 40 km/h, bussin nopeutta ei voinut arvioida. Jos olisin ajanut sallittua 50 km/h nopeutta, olisin ehkä ollut juuri kohdalla, kun raskas ajoneuvo päätyi kaistani yli väärälle puolelle tietä. Toisaalta, olisin voinut olla jo kauan sitten ohittanut mutkan enkä olisi tiennyt mitään bussikuskin ajovirheestä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Talvi aina yllättää sitä sanotaan vaikke se tuleekin joka vuosi ja siihen varaudutaan. Olisihan se kustannustehokkaan ja energiaa säästävää jos talvea ei olisi mutta silloin jäisi paitsi luonnon kauneudesta ja vuodenajan tunnelmasta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Joka vuosi sama juttu, puut kaatuvat linjoille ja sähköt poikki. Miksi puita ei kaadeta linjojen läheltä hyvän sään aikana?

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

Niin, aivan samasta syystä ei kaadeta niitä puita hyvällä säällä kuin miksi entinen mies ei paikannut kattoa. Katsos kun poudalla se katto ei vuoda ja sateella sinne ei mene "vanha Erkkikään".

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Valtiolla on täysi oikeus vaatia perusinfralle varmistuksen joka tässä tapauksessa olisi harvinaisen yksinkertaista toteuttaa, puut sähkölinjojen vierestä pois. Tässä taas yksi esimerkki yksityistämisen ihanuudesta kun yhteiskunta maksaa vanhainkodin siirron sähkökatkon takia.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Jyväskylässä ja muuramess ollaan pitkään jo haudattu sähkölinjoja maan alle miksei niin voisi tehdä muuallakin, eivät puut katkase mutta kaivinkoneet senkin eestä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Jyväskylässä ja muuramess ollaan pitkään jo haudattu sähkölinjoja maan alle"

Pitkään saa kaivaakin, menisikö 50 vuotta kun kaikki ovat maan alla.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #6

15-20 per kunta, riippuen siitä paljonko kaapelia tarvitsee vetää. Jyväskylässä ehkä tulee kuluneeksi projektin aloittamisesta 25 vuotta ennen kuin kaikki on saatu maahan, nyt 15 vuodessa on ylitetty puoliväli vaikka on edetty pieni askel kerrallaan. Valitettavasti haarapääskt ja maisema idyllit ovat vähenneet.

Tapani Lahnakoski

Onhan noita kaapeleita haudattu maahan pienissäkin asutuskeskuksissa vuosikymmenet. Pienjännitelinjoille ei yleensä aiheudu ongelmia lumikuormista. Keskijänniteverkko on se kärsijä. Maahan kaivetaan asutuskeskuksissa lähinnä pienjännitekaapeleita.

Keskijännitekaapelit on merkattava erittäin tarkkaan, jotta maankaivu ei aiheuta vahinkoja. Kaivurin kauha sellaiseen kaapeliin voi aiheuttaa melkoisen räiskeen ja henkilövahingotkin ovat herkässä.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Ne on sähköyhtiöt ahneuksissaan takavuosina vähentäneet kunnossapitohenkilöstön määrää huimasti, jotta osinkoja saatiin lisää.

Toimituksen poiminnat